Geen verzendkosten vanaf € 250 Levering 1-2 werkdagen 14 dagen retourgarantie
Geen verzendkosten vanaf € 250 Levering 1-2 werkdagen 14 dagen retourgarantie

SUP regeling

SUP Regeling 

Wet- en regelgeving | 12-6-2023

Nederlanders stappen over op herbruikbare bekers en bakjes.

Den Haag, 1 juni 2023 – Om de afvalberg te verkleinen en het zwerfafval terug te dringen, wil de overheid hergebruik de norm maken. Als je vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die dan ook niet meer gratis aanbieden. Ondernemers zijn dan ook vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie te bieden.

Dit kan op twee manieren: Ondernemers kunnen jouw eigen beker of bakje vullen óf ze kunnen een beker of bakje aanbieden dat je kunt terugbrengen. Deze verschuiving van wegwerp naar hergebruik is zowel beter voor het milieu als voor je portemonnee.

Wat betekent dit voor jou?

Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden er nieuwe regels vanaf 1 juli:

 • Bij het afhalen of laten bezorgen van eten of drinken dien je extra te betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je een koffie haalt op het station, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade koopt in de supermarkt of een broodje in plastic bij het tankstation.
 • De kosten voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic worden apart vermeld op de kassabon, zodat je meteen kunt zien hoeveel extra je betaalt.
 • Ondernemers zijn verplicht om vanaf 1 juli een herbruikbare optie aan te bieden. Dit kan op twee manieren:
  • Ze kunnen herbruikbare bekers en bakjes aanbieden waarvoor je een borg moet betalen en die je kunt terugbrengen.
  • Ze kunnen jouw eigen beker of bakje vullen met het bestelde product.
 • De keuze voor welke vorm van herbruikbaarheid wordt aangeboden, ligt bij de ondernemer. Ze kunnen er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.
 • Vanaf 1 januari 2024 wordt herbruikbaar servies het uitgangspunt bij consumptie ter plaatse. Dit betekent bijvoorbeeld afwasbare mokken op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

De bekers die nu gebruikt worden lijken vaak van papier, maar deze bevatten een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dit geldt ook voor veel papieren bakjes.

Waarom ga je extra betalen?

De nieuwe maatregelen zijn gebaseerd op de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP), die tot doel heeft de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen.

Elke dag worden er alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid, die slechts één keer zijn gebruikt. Dit leidt tot onnodig veel afval dat vaak op straat en in de natuur belandt. Om de afvalberg te verminderen en zwerfafval tegen te gaan, voert de overheid maatregelen in om hergebruik de norm te maken. 

Extra betalen

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
 • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

De maatregelen komen voortuit de Europese richtlijn Single Use Plastics, die de impact van producten met plastic in het milieu wil verminderen.

Wil je meer weten over deze maatregelen en andere maatregelen die de overheid neemt om de afvalberg te verkleinen? Kijk op Regels over wegwerpplastic | Afval | Rijksoverheid.nl

Voor ondernemers is informatie over de nieuwe regelgeving te vinden op www.minderwegwerpplastic.nl